Werkgeluk en het belang van zelfkennis

Gepubliceerd op 13 april 2021 om 14:18

Om werkgelukkig te zijn moet je natuurlijk weten wat je werkgelukkig maakt. Wat vind je fijn? Wat doe je graag? Wat past bij je?

Om te onderzoeken wat jou werkgelukkig maakt moet je een stapje terug doen naar de basis, naar jezelf. Wie ben je en wat past bij je?

 

Aan de hand van de volgende drie stappen kan je op zoek gaan naar de antwoorden op deze vragen:

  • Verleden: Wat deed je graag, wat vond je leuk? Wat deed je niet graag en waarom niet?
  • Heden: Hoe zit je in elkaar? Wat zijn je kern-waarden? Talenten, competenties?
  • Toekomst: Wat wil je leren? Hoe wil je jezelf ontwikkelen? Wat boeit je?

 

  • Verleden:

Je hebt in je verleden waarschijnlijk het e.e.a. gedaan. Gesport, hobby’s gehad, opleidingen en cursussen gevolgd en gewerkt. Door deze activiteiten in detail te onderzoeken kom je erachter wat je wel of niet leuk vond.

Een voorbeeldje: als kind hield ik van tekenen. Ik ben zeker geen Rembrandt maar ik deed het graag. Ik speelde ook graag met Lego, en dan vooral het bouwen, daarna was er niets meer aan. Toen ik op mezelf ging wonen was ik als een kind zo blij met een Ikea pakket (nog steeds). En in mijn werk hou ik ook van ontwerpen en ‘maken’. Ik ben geen kunstenaar en kan mijn ‘werken’ niet verkopen. Maar het is wel een belangrijk element voor mij voor mijn ideale baan. Ik moet freubelen, dan pas ben ik blij.

 

Door te kijken naar al je activiteiten uit het verleden ontdek je de rode draden en kan je vervolgens bepalen welke activiteiten voor jou belangrijk zijn in een baan. En ook welke activiteiten absoluut niet bij je passen.

Nog een klein voorbeeldje: ik kan niet goed omgaan met routine werkzaamheden waarbij ik niet hoef na te denken. Ik val dan echt bijna in slaap. Dus geef mij maar denk-werk, dat hou ik beter vol en vind ik veel leuker om te doen.

 

  • Heden:

Je staat nu op een punt in je leven. Je bent gevormd door alles wat je hebt meegemaakt. Je hebt normen en waarden en daar leef je naar. Bewust of onbewust. Dit geldt ook voor een hoop kennis en vaardigheden die je je in de loop van de jaren hebt eigen gemaakt.

 

Sommige vaardigheden heb je bewust geleerd, middels een opleiding en vervolgens verder ontwikkeld tijdens je werk. Andere vaardigheden heb je onbewust geleerd door je aan te passen aan je omgeving, door je interesses en jezelf het e.e.a. aan te leren.

 

In je CV geef je vaak een opsomming van de opleidingen die je hebt gedaan en de beroepen en functies die je hebt gehad. Met daarbij op hoofdlijnen een opsomming van de werkzaamheden.

 

De vraag is wat dit zegt over de vaardigheden of competenties die je door de jaren heen bewust en onbewust hebt ontwikkeld. Door daar eens goed naar te kijken en te zoeken naar de rode draad kan je tot een interessante opsomming komen die voor je toekomstige baan best handig kan zijn. Voor jezelf en ook voor een toekomstige werkgever.

 

En nog eentje: ik heb diverse functies gehad in het bedrijfsleven: operationeel medewerker, business analist, teamleider, projectleider, manager en later coach. In al deze functies had ik de gewoonte om gedetailleerde werkinstructies te maken. Op allerlei manieren was ik altijd bezig met documenteren. Maar dat stond in geen enkele functie omschrijving (behalve business analist dan). Documenteren deed ik omdat ik dat zelf graag wilde en handig vond, mijn collega’s vaak ook trouwens. Dit was een enorme rode draad in mijn carrière maar stond niet op mijn CV.

 

Een tip: ga niet op zoek naar benamingen voor competenties want dat is alleen maar verwarrend. Ga aan de hand van je werkverleden na welke vaardigheden je hebt ontwikkeld en doe dat in je eigen woorden. Dan kan je dit ook beter uitleggen aan een toekomstige werkgever.

 

  • Toekomst

En dan als laatste je toekomstige baan. Wat moet daarin zitten wat je nu nog niet hebt of hebt gehad. Bijvoorbeeld een interessant vakgebied waar je meer over wil leren. Of vaardigheden die je graag wil ontwikkelen. Als je een overstap maakt naar ander werk en je houdt ervan om jezelf te ontwikkelen dan is dit natuurlijk het moment om daarover na te denken. Maak een opsomming van wat je graag wil leren, wat is een ‘must’ en wat is een ‘nice to have’.

 

Wat heb je nodig om jezelf de komende jaren bezig te houden en er ook nog geld mee te verdienen?

 

Wil je meer weten over alle puzzelstukjes met betrekking tot werkgeluk? Neem dan contact op voor een gratis kennismakingsgesprek en ik vertel je er meer over.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.