Houdt de moed erin

Gepubliceerd op 22 februari 2021 om 11:54

 

Soms lukt het niet meer om zin te vinden om iets te doen. Doelen die je voorheen inspireerden werken nu niet meer. Zelfs leuke dingen kan je geen zin meer voor opbrengen.

 

In corona-tijd lijkt dit meer voor te komen dan daarvoor. De mogelijkheden om problemen op te lossen zijn beperkt(er) en uitdagingen aangaan is voor velen een stuk moeilijker.

 

Zin hebben heeft met verschillende dingen te maken:

  • Je doet iets wat je (normaliter) leuk vindt
  • Je bent goed in wat je doet dus je doet het graag
  • Door het te doen verdien je geld voor leuke dingen
  • En je maakt er anderen blij mee

 

Wanneer 1 van die elementen ontbreekt dan ontstaat er een vervelend gevoel:

  • Je vindt dat wat je doet niet leuk: je ervaart een leegte: ‘is dit het nou?’
  • Je bent niet goed in wat je doet: je voelt je onzeker en bent geneigd om te stoppen
  • Je verdient er (te) weinig geld mee: dus heb je financiële zorgen
  • Je maakt er niemand blij mee: je voelt je nutteloos

 

Hierbij kan je gemakkelijk invullen wat corona met je doet wanneer je flink geraakt wordt door de maatregelen. Het risico van al die vervelende gevoelens is dat je (te) veel stress ervaart en daardoor langzaam maar zeker in een burn-out terecht kan komen.

 

Negatieve gedachten en gevoelens nemen de overhand en je energie wordt steeds minder.

 

Om te voorkomen dat dit gebeurt zou je kunnen kijken naar welke elementen op dit moment in je leven ontbreken en hoe je dat tijdelijk kan oplossen. Zodat je door deze tijd heen kan komen en niet te ver wegglijdt door die negatieve stress, gevoelens en gedachten.

 

Het gevaar is dat je gevoelens van lusteloosheid ervaart en dan op de bank gaat hangen, TV gaat kijken en in een soort wachtmodus terechtkomt. Je bent dan aan het afglijden en de negatieve gevoelens zullen alleen maar toenemen.

 

Door het tegenovergestelde te doen, bv dagelijks te wandelen, een ander te helpen, je te oriënteren op mogelijkheden voor de toekomst en leuke dingen te doen waar je anders geen tijd voor had, maakt je lichaam geluks-hormonen aan en zul je toch zin voelen ondanks dat je situatie niet verandert. Je houdt jezelf overeind.


Het kost waarschijnlijk wel moeite om jezelf ertoe te zetten maar die negatieve spiraal is niet een weg die je moet willen ingaan. Het leidt tot meer ellende. Zorg goed voor jezelf zodat je er straks met volle moed weer tegenaan kan gaan.

 

Succes!«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.