Snelweg verbindingen in je hoofd

Gepubliceerd op 20 januari 2021 om 07:30

Vorige week heb ik een presentatie gevolgd van Margriet Sitskoorn, (neuropsycholoog aan de universiteit van Tilburg) die van alles wist over verbindingen in de hersenen. Het was een zeer interessante presentatie. 

Wat mij vooral bijgebleven is was de uitspraak dat je hersenen keigoed kunnen worden in bepaalde vaardigheden wanneer je daarmee geconfronteerd wordt tijdens je jeugd, tijdens je opvoeding.

 

Stel, je groeit op in een omgeving waarin er veel gezeurd wordt, dan ben je waarschijnlijk zelf ook erg goed geworden in het zeuren. Dat komt omdat er een snelweg aan verbindingen is aangelegd in je hersenen waardoor je van alles oppikt om direct over te kunnen zeuren. Misschien vervelend maar zeker ook knap!

 

Of stel, je groeit op in een omgeving waar veel gezongen wordt en muziek gespeeld wordt dan ontwikkel je daarvoor verbindingen in je hersenen. Dus je hebt zelf waarschijnlijk aanleg voor zingen en muziek, je hebt er een gehoor voor ontwikkeld. Daar ben je dan dus niet mee geboren maar je hersenen hebben dat al van jongs af aan opgepakt en verbindingen aangelegd.

 

Ik ben niet direct met muziek opgegroeid en volgens mijn vrouw zing ik tegen de toon. Dat is net alsof ze Russisch tegen me spreekt want ik snap dat niet en ik hoor dat ook niet. Mijn hersenen hebben daar geen (goede) verbindingen voor dus ik doe maar wat, daar komt het eigenlijk wel een beetje op neer.

 

Het mooie hiervan is dat dit betekent dat je nieuwe verbindingen kan aanleggen. En oude verbindingen kan afbreken door er geen aandacht meer aan te schenken.

 

Weer even terug naar het 1e voorbeeld van de meester zeurder: je bent niet een zeur maar je hebt die gewoonte gewoon heel erg goed aangeleerd. Dit kan je veranderen door je bijvoorbeeld een tijd te focussen op een nieuwe gewoonte die contra is aan zeuren. Daarmee leg je nieuwe verbindingen aan en verwaarloos je de oude verbindingen die uiteindelijk zullen vervagen.

 

Je kan je bijvoorbeeld voornemen om een jaar lang alleen maar complimenten te geven en niet meer te letten op dingen waarover je kan zeuren. Of je je kan je voornemen om de dingen die je opvallen niet meer uit te spreken. Of wat dan ook.

 

Let op: als je je voorneemt om niet meer te zeuren dan versterk je de verbinding van het zeuren omdat je daar juist aandacht aangeeft. Het is essentieel dat je een nieuwe verbinding aanlegt en de oude verwaarloost.

 

Alsnog verbindingen aanleggen voor bijvoorbeeld zingen is wel weer een ander verhaal. Sommige verbindingen zijn zo complex dat je die nooit meer zo goed kan aanleggen als in je jeugd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan taal. De ontwikkeling hiervan vindt plaats tot ongeveer je 7e jaar. Wanneer je tot je 7e jaar geen enkele taal hoort in je omgeving dan wordt het een ingewikkeld verhaal om dat alsnog te kunnen leren.

 

Dus het leren zingen heb ik maar even opgegeven 😊

 

Als laatste wil ik nog een relatie leggen met talenten. Het kan dus zo zijn dat je bepaalde talenten hebt ontwikkeld die je niet noodzakelijk zelf ook leuk vind. Je hebt verbindingen in je hersenen gewoon omdat dat nu eenmaal zo was. En je kan sommige bezigheden erg leuk vinden zonder dat je er een talent voor hebt ontwikkeld en misschien ook niet meer kan ontwikkelen.

 

Aan de andere kant blijven je hersenen een leven lang verbindingen aanleggen zolang je ergens (veel) aandacht aan schenkt. Kwestie van trainen dus en waar een wil is is een weg….

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.