Twijfels.....

Gepubliceerd op 5 januari 2021 om 13:22

Ga ik links of rechts? Wat trek ik aan? Wat vind ik leuk? Wat zal ik gaan doen? Wat moet ik kiezen? Ik wil een andere baan maar ik weet niet wat? Wil ik verder met deze relatie? Een volgende stap maken? Zal ik voor mezelf beginnen? Maar wat dan? Hoe dan?

 

Heb je daar ook weleens last van? Dat je iets wil gaan doen maar je weet niet wat of je kan geen beslissing nemen. Je loopt maar wat rond en denkt het antwoord gevonden te hebben maar dan begint er toch weer ergens iets te knagen. Uiteindelijk doe je gewoon niets en voel je je ook nog ellendig omdat je niets doet.

 

Op zich is het niet zo gek als je nagaat dat er meerdere krachtenvelden in jezelf actief zijn op het moment dat je iets wil gaan doen.

 

Je verstandige kant wil waarschijnlijk dat je iets verstandig wil gaan doen. Iets nuttigs of zo.

Direct krijg je dan een reactie vanuit een andere hoek “nee, daar heb ik helemaal geen zin in”

En misschien ook nog wel een gevoel van “wat heeft het allemaal voor zin, wat maakt het uit of ik wel / niet dit of dat ga doen”. En vergeet de angst niet die ook een rol kan spelen, misschien gaat het wel fout? Doe ik iets stoms? Kan ik niet meer terug? Of zo.

 

Dit soort interne discussies kunnen maken dat je geen keuzes maakt en langere tijd tot niets komt. Soms kan je jarenlang met bepaalde ideeën rondlopen maar er gebeurt uiteindelijk niets. Je houdt jezelf tegen, je eigen krachtenvelden trekken je iedere keer weer terug.

 

Wanneer je dan jaren later alsnog de knoop doorhakt dan denk je waarschijnlijk “had ik dit maar eerder gedaan”. Of je doet nog steeds niets en loopt rond met een gevoel van spijt “hoe zou het zijn als ik wel….”

 

Hoe kom je nou tot actie op het moment dat je ergens over twijfelt? In ieder geval is het handig om het onderwerp goed door te kauwen. Vanuit je eigen krachtenvelden uitdiepen wat er precies speelt.

 

Is je angst reëel? Of is het een kwestie van iets nieuws leren? Dat zou dan een mooie 1e stap zijn.

Waar heb je wel zin in? En hoe kan je ervoor zorgen dat de dingen die ‘nu eenmaal moeten  gebeuren’ gedaan zijn zodat je tijd en ruimte hebt voor datgene waar je zin in hebt?

En hoe zorg je ervoor dat je dat gevoel van zin vast kunt houden? Welke doelstelling heb je nodig?

 

Ga er gewoon eens voor zitten. Pak een schrift en schrijf je antwoorden op. Leg het daarna weg en doe het een week later nog een keer. Praat erover met vrienden en laat het ook af en toe los.  Herhaal dit net zolang totdat je weet wat je wel of niet wil kiezen. Meestal kom je er dan wel uit. Ga actief aan de slag met je eigen vraag. Uiteindelijk neem je een weloverwogen beslissing en hoef je de vraag in ieder geval niet meer mee te dragen. Of je het nou wel, of niet doet!

 

Succes met jouw vraagstuk!

 

Informatie over stress en burn-out begeleiding

Vorige blogs lezen


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.