Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?

Gepubliceerd op 23 oktober 2020 om 10:36

Zelfkennis, waarom zou je dat willen hebben? Mijn overtuiging is dat zelfkennis de sleutel is tot gelukkig zijn / doen. Des te beter je jezelf kent des te meer je de omstandigheden kan creëren / zoeken die bij je passen.

 

Het gaat over je persoonlijkheid kennen, wat is nou eigenlijk je basiskarakter? Waar ben je mee geboren? Wat heb je aangeleerd wat echt bij je past? En wat heb je aangeleerd wat eigenlijk niet bij je past?

 

Recentelijk heb ik het boek gelezen van Michelle Obama, zij vertelt hierin uitgebreid dat ze opgeleid was tot juriste en bij een advocaten kantoor ging werken. Om er daarna achter te komen dat dit vakgebied helemaal niet aansloot bij haar persoonlijke ambitie. Best wel jammer van al die opleidingen. Maar wie weet nou precies wat ie wil en wat bij hem / haar past wanneer je gaat studeren?

 

Zelf heb ik vele functies gehad voordat ik heb gevonden wat bij mij past. Een lesdag over MBTI heeft bij mij 17 jaar geleden een zaadje gepland voor psychologie en zo ben ik begonnen aan een hele nieuwe weg in mijn leven.

 

Daarvoor was ik al een tijdje zoekende, wat wil ik nou eigenlijk? Allemaal testen gedaan en daaruit bleek dat het werk wat ik deed best wel goed bij mij paste. De inhoud, het vakgebied (financiële wereld) niet maar wat dan wel? En hoe kom je daar dan achter? De omgeving, een sterk hiërarchisch en bureaucratisch bedrijf, past ook steeds minder bij mij. Maar wat dan wel?

 

Door je zelf helemaal uit te pluizen kom je er achter. Je leert welke basisbehoeftes sterk zijn. Bij mij is dat bv. vrijheid, ik wil graag zelf denken en beslissingen nemen. Jarenlang heb ik in een werkomgeving gewerkt waar dat kon en zelfs werd gewaardeerd. Daarna werd het steeds minder, ik voelde mij er steeds minder op mijn plek. Maar ik wist niet waarom. Nu wel.

 

Door je interesses helemaal uit te diepen leer je wat voor jou boeiend is. Werken in een vakgebied dat je interesseert geeft veel werkplezier. Als ‘leren’ een basisbehoefte van je is dan is het juiste vakgebied essentieel voor werkgeluk.

 

Zo zijn er diverse ingangshoeken om je zelfkennis te vergroten en om vervolgens een plaatje op te bouwen van de ideale baan voor jou. Dit is voor iedereen anders, de basisbehoeften van mensen zijn verschillend. De interessegebieden zijn verschillend. De ambitie is verschillend.

 

Wil je meer weten over jezelf? Over je interesses? Over een werkomgeving die bij je past? En waarom dat zo is? Overweeg dan een OntwikkelAdviesTraject. Er zijn geen verplichtingen, je hoeft niet op zoek te gaan naar een andere baan. Mocht je dat wel ooit willen dan ga je beter op pad. Je weet wat je wil, je weet wat je kan en je weet wat je nodig hebt voor je ideale baan.

 

In december geeft de overheid weer 50.000 trajecten weg. Volledig gesubsidieerd, je hoeft hier niets voor te doen, de coach regelt alles. Geef je nu op zodat je zeker weet dat je kan starten in december.

 

GEEF JE DIRECT OP voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.