Dilemma stress....

Gepubliceerd op 16 oktober 2020 om 11:21

Doe ik het wel of doe ik het niet? Wat is wijsheid? Heb je dat ook weleens, dat je moet kiezen tussen twee kanten en dat het voelt alsof je stilstaat.

Je kan niet goed kiezen en blijft dan maar ergens in het midden hangen. De ene keer slinger je naar rechts en de andere keer slinger je naar links. Een knoop doorhakken lukt niet zo goed. Iedere keer wanneer je denkt dat je het weet dan hoor je weer een ‘ja, maar…..’ stem in je hoofd.

 

Gaandeweg word je er moedeloos van, het lukt maar niet om een keuze te maken. Vaak is het een keuze tussen verschillende krachten in jezelf:

  • Je wilskracht: je wil iets graag (of juist niet)
  • Je geweten: ergens knaagt er iets
  • Je gevoel: ook hier rommelt er het een en ander

 

Welke kracht geef je dan voorrang? Wie is de baas? In de psychologie wordt vaak naar dergelijke vraagstukken gekeken vanuit de positie van een waarnemer of een regisseur. Stel dat deze krachten mensen waren, wie stuurt deze mensen dan aan? Wie kan ervoor zorgen dat er een goed gesprek op gang komt zodat er een beslissing genomen kan worden? Dat is dan de regisseur.

 

Een kort voorbeeldje om het duidelijk te maken:

Wilskracht: “Ik wil graag een andere baan”

Geweten: “Kan dat allemaal wel? Wat als ik minder ga verdienen? En welke baan wil ik dan?”

Gevoel: “Wie zit er nou op mij te wachten? Ik durf niet te solliciteren. Dan moet ik weer onderaan beginnen”

 

Zo kan de discussie nog wel even doorgaan…. Uren…. Dagen…. Maanden ….

 

Stel nu dat er een regisseur is. Deze zorgt er in eerste instantie voor dat alle drie de krachten hun standpunt duidelijk uit kunnen leggen. En dat er daarna overleg kan plaatsvinden om tot een beslissing te komen.

 

Wilskracht: Deze zou dan kunnen uitleggen waarom een andere baan nodig is. En met Geweten samen kunnen werken om een goede planning te maken m.b.t. de financiën. Het moet natuurlijk wel haalbaar zijn. Vervolgens zouden ze samen kunnen werken met Gevoel om ervoor te zorgen dat er niet teveel angst en spanning bij komt kijken. Dus goed onderzoeken, kleine stappen en misschien een goede cursus of opleiding om de stap te kunnen maken. Of een coachtraject om de stappen te durven maken.

 

Alles met beleid en onder toeziend oog van de regisseur dus. Met een goede regisseur hoef je niet met dilemma’s te blijven rondlopen.

 

Zeurende dilemma’s geven stress. En stress zonder actie veroorzaakt ronddolende hormonen in je lichaam en piekeren in je slaap. Te kort slaap zorgt weer voor weinig energie, weinig wilskracht waardoor je gemakkelijk dingen doet die je beter niet kan doen (bv. teveel snoepen, drinken, etc.)

 

Heb je niet zo’n goede regisseur in huis? Overweeg dan een coachtraject, iedereen kan het leren. Iedereen heeft een innerlijke regisseur, deze hoeft alleen nog maar zijn / haar stoel te claimen en kan vervolgens de eigen innerlijke krachten aansturen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.