Werkgelukkig zijn, hoe doe je dat?

Gepubliceerd op 10 oktober 2020 om 08:39

Als hobby je werk is hoef je nooit meer te werken Dat klinkt goed toch?

Als je je werkgeluk een cijfer moet geven tussen 0 en 10 waar kom je dan op uit? En is het soms zo slecht dat het een cijfer onder de 0 wordt?

  • Nul is de basis, het minimum dat jij vindt dat er moet zijn om je in ieder geval ok te voelen bij je baan.
    Dan heb ik het nog niet over werkgeluk. Het is bij lange na geen hobby.
  • Tien: hier hebben we het over werkgeluk. Zelfs zo dat je het werk waarschijnlijk als vrijwilliger zou doen als je het niet voor het geld nodig had.

 

Waar sta jij? En is dat voldoende? Als je bedenkt dat je tot je 67ste moet werken is dat dan vol te houden? Is dat dan leuk om te blijven doen? Kan je jezelf ontwikkelen binnen jouw vakgebied? Heb je daar behoefte aan?

 

Zomaar een paar vragen om eens na te denken over je werk, over je baan. Ik hoor weleens van mensen dat ze al op ‘middelbare’ leeftijd zijn dus wat voor zin heeft om nog een opleiding te doen, om te dromen van een leukere baan. Of zelfs een droombaan.

 

Ik vraag ze dan om te bedenken over het aantal jaren dat ze nog moeten werken. En wat er allemaal kan gebeuren in al die jaren. Stel dat je rond de 45 bent, dan moet je nog 22 jaar werken. Dat is waarschijnlijk net zoveel als dat je al gewerkt hebt. 22 Jaar werk doen dat je eigenlijk niet echt leuk vind of misschien niet vol zal kunnen houden.

 

Vergeet ook niet dat je energie in de loop van de jaren die daarna komen over het algemeen wat minder wordt. Je denken wordt wat rustiger en het hoeft allemaal niet meer zo snel. Helaas denkt de werkgever daar vaak anders over.

 

Hoe mooi zou het dan zijn om op dat moment je eens te bezinnen op je toekomstige carrière. Om er goed over na te denken wat je nu eigenlijk wil, wat je leuk vindt. Of er wel werk bestaat in de richting die je leuk vindt. En of dat haalbaar is voor jou? Bestaan er opleidingen die je kan en wil doen die jou die richting op helpen?

 

In een OntwikkelAdviesTraject vind je antwoorden op al die vragen. Daarna kan je keuzes maken om een nieuwe richting in te slaan. Of een andere zijweg te nemen. Keuzes maken om je werkgeluk een stukje op te krikken, van een 4 naar een 5 bijvoorbeeld.

 

Geluk is een keuze, het overkomt je wanneer je de juiste keuzes neemt m.b.t. je eigen leven, je eigen carrière.

 

“Er is geen weg naar geluk, geluk is de weg”

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.