Van stress naar ontspanning

Gepubliceerd op 5 oktober 2020 om 07:06

Zo, hier eindelijk weer een berichtje. Het was een beetje druk de afgelopen dagen dus ik had stress en geen tijd / ruimte om iets te schrijven.

 

Dat klinkt eigenlijk wel gek want als je het in uren bekijkt had ik tijd zat, de mensen om mij heen zullen mij ook niet zien als iemand die het druk heeft. Ik wandel regelmatig (heb je daar tijd voor dan…?) en werk 30 uur per week of zo.

 

En toch heb ik het druk gehad. Met werken en met rusten. Sinds mijn burn-out in 2006, sinds de overgang, en ik word al wat ouder…., heb ik het erg druk met rusten. Gelukkig is dat de laatste jaren wat minder geworden (na de overgang, na een beter leefpatroon) maar nog steeds is het iets wat ik veel (en niet altijd graag) doe.

 

Het vervelende van veel rusten is dat je dan niets te doen hebt, je verveelt jezelf. En dan grijp ik gemakkelijk naar Social Media en zie daarna dat ik zomaar een half uur tot een uur heb zitten scrollen.

 

Te kort aan rusten en herstel is de kern van burn-out. De stresshormonen in je lichaam verdwijnen door te rusten, door te ontspannen. En als je dat te weinig doet dan blijft er teveel stress in je lichaam hangen waardoor je bv. niet kan slapen. En dan ga je piekeren, wat ook weer stresshormonen activeert.

 

Stress heb je nodig om in actie te komen, om piekeren om te zetten in het oplossen van problemen. Om te presteren en om te werken. Ontspanning heb je nodig om weer in balans te komen. Zo simpel is het.

 

Maar wat nu als niets doen lastig is? Als je je dan gaat vervelen? Voor mij is dat de kernvraag, hoe kan ik niets doen zonder mij te vervelen? Want verveling geeft negatieve gevoelens en negatieve gevoelens activeren weer stresshormonen. Dus terwijl ik niets doe heb ik toch stress. Ingewikkeld weer.

 

Rustig wandelen helpt, voor mij. Het is een fysieke activiteit waarbij andere hormonen vrijkomen en het stress-systeem dus niet geactiveerd wordt. Wandelen kan ik ook van genieten dus er is geen sprake van verveling.

 

Hardlopen is weer een ander verhaal. Hierbij activeer je je stress-systeem. Bij een gezonde balans is dat overigens prima, je voelt je daarna goed en kan waarschijnlijk ook goed slapen. Dus vooral lekker doen als je je daar goed bij voelt. Bij een ongezonde balans kan sporten een tegenovergestelde uitwerking hebben omdat de stresshormonen in je lichaam aanwezig blijven en je juist moeite kan hebben om te ontspannen.

 

Ontspannen is voor iedereen weer anders. Hoe doe jij dat? Wat zijn jouw tips om te ontspannen? Deel je tips met anderen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.