Zo bin ik niet...

Gepubliceerd op 13 juli 2020 om 19:12

“Ik hou van de vrede bewaren, waarom zou je ruzie maken als het ook anders kan? Het heeft vaak toch geen zin, hij/zij wil toch niet luisteren. Dus houd ik mijn mond maar dan gaat het vanzelf weer over.

Totdat… de bom barst, totdat… ik er niet meer tegen kan. En dan knalt alles eruit en krijgt hij/zij de wind van voren. Dan gooi ik alles eruit wat mij al een tijdje dwarszit. En dat lucht op, pfff eindelijk alles gezegd, mijn hart gelucht. Dan maar ruzie, dat gaat ook wel weer over.

 

En dan de volgende dag, dat schuldgevoel. Had ik nou maar niets gezegd, het was echt wel een beetje overdreven hoe ik reageerde. Dit doe ik nooit meer. Zie je wel, stilhouden werkt beter, nu zit ik met de gebakken peren. Wat ik er allemaal uitgegooid heb. Ik schaam me dood.”

 

Stempeltjes plakken, ken je dat? Ben je er goed in? Iedere keer wanneer je het ergens niet mee eens bent of ergens iets van vindt en dat dan toch maar niet zegt. Om de vrede te bewaren. Je houdt niet van ruzie en bent liever aardig. Je vind het fijn dat mensen je aardig vinden. “Nee” zeggen is ook niet zo jouw dingetje.

 

Bij een volle stempelkaart barst de bom, je wil het niet maar het gebeurt toch. De bom kan ook intern barsten, dan ben je boos op jezelf, vreet je jezelf op van binnen. Heb je last van allerlei lichamelijke klachten die maar niet over willen gaan.

 

Conflictvaardigheden, het is net zoiets als buikspieren trainen. Niet leuk maar erg fijn als het lukt. Strak buikje op het strand, wie wil dat nou niet? Of geen woede-uitbarstingen meer, ook een mooi doel om voor jezelf te stellen.

 

Of, denk je nu misschien: “Zo bin ik niet…” Tja, dan wordt het lastig. Dan zit je vast in de overtuiging dat je met of zonder conflictvaardigheden geboren bent. Dan vraag ik je alleen maar: hoe heb jij je rijbewijs gehaald? Kon je dat al bij je geboorte? Nee? Dat betekent dat je in staat bent vaardigheden  te ontwikkelen.

 

Conflictvaardigheden kan je ook leren. Je kan leren om geen stempeltjes te plakken, om direct het gesprek aan te gaan. En dat is vaak veel minder heftig dan een woede-uitbarsting. Het lukt je waarschijnlijk niet omdat je het niet geleerd hebt. Of omdat je vast zit in overtuigingen die je tegen houden. Of omdat je niet reële angsten hebt die je tegenhouden. Dat is mooi want overtuigingen zijn te veranderen, angsten kan je overwinnen en vaardigheden kan je leren. Ik zou zeggen: Doen!

 

Wil je een keer sparren om je eigen conflictvaardigheden, overtuigingen en angsten te analyseren? Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. Dan kunnen we bespreken wat de mogelijkheden zijn.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.